Innertalks

PANIEKAANVALLEN

Ik hoor het de laatste tijd veel terug. “Ik heb een paniek aanval gehad”. Het is druk in je hoofd, je hebt geen controle over je hartslag en je lichaam, en je blijft in de emotie of in het ‘verhaal’ hangen.  Zelf heb ik het helaas 6 jaar geleden ook mee mogen maken, voor de eerste en laatste keer in mijn leven. Dat had ik met mijzelf afgesproken,.. dit nooit meer. Ik heb toen gebruik gemaakt van mijn positieve gezondheid en dan ook het roer radicaal omgegooid en sindsdien sta ik steviger dan ooit.

Paniekaanvallen

WAT TE DOEN BIJ STRESS EN PANIEK

Maar wat gebeurd er nu bij een paniek aanval en wat moet je doen als het je overkomt?

Iedereen met angstgevoelens of stress weet dat relativeringsvermogen op zo’n moment ver te zoeken is. Wat helpt is deze gouden truc dat werkt op je zenuwstelsel en je helpt weer te kunnen ontspannen. Deze truc deel ik graag met iedereen deel die last heeft van paniekaanvallen.  

De 3-3-3-regel bestaat uit 3 ‘opdrachten’, die je achter elkaar uitvoert als de stress door je lijf giert. De opdrachten prikkelen andere zintuigen waardoor de focus van de paniek wordt verlegt en je lichaam meer kan ontspannen en je daardoor meer in balans komt.

  1. Benoem 3 dingen die je ziet

Sta even stil en kijk rond. Breng je aandacht naar drie fysieke objecten om je heen. Bekijk ze en benoem ze. Let goed op de details. Een voorbeeld: je ziet een vaas met bloemen, een flesje water en een boek. Bestudeer elk object dan zorgvuldig. Welke kleur heeft de vaas? Is hij groot of klein? Welke bloemen zitten erin? Is de fles water vol? Is het water gekoeld of op kamertemperatuur? Welk genre boek is het? Heeft het een harde kaft, is het dik?

  1. Identificeer 3 geluiden die je hoort

Vervolgens luister je naar drie geluiden die je rondom kunt horen. Benoem ze. Een vogel die fluit, een waterkoker die opstaat, een trein die voorbijraast, een gesprek dat wordt gevoerd. Let ook hier weer goed op de details, zoals de toonhoogte en de cadans van elk geluid.

  1. Raak 3 lichaamsdelen aan

Tot slot spreek je je tastzin aan. Kies drie lichaamsdelen die je kan bewegen, zoals je armen, benen of enkels. Wiebel met je tenen, tik met je vingers, draai met je enkels. Focus je volledig op die bewegingen en op je lichaam. Raak je lichaam aan en streel het. Bijvoorbeeld je eigen hand zoals we dat met de handjes van baby’tjes doen. Het zorgt voor een kalmerend en rustgevend effect.

Je verlegt even je aandacht door je op andere dingen te concentreren, hierdoor neemt het stressniveau meteen af en voel je je rustiger.Burn out klachten

Bij mij werd al heel snel door mijn huisarts de diagnose gegeven dat ik overspannen was. Ik had burn out klachten en de stempel burn-out was geplakt. Toch herkende ik mijzelf niet in deze diagnose, en zo is mijn zoektocht begonnen.

Natuur en wandelcoaching kunnen je extra helpen tegen stress. Als je jezelf herkent in dit verhaal en deze methodiek eens samen wilt oefenen, neem dan gerust contact met mij op. Natuur coaching en coaching in de natuur kunnen je helpen om in de ontspanning te komen. Zo kun je, wanneer je dit op meerdere plekken oefent, een volgende paniekaanval of situatie makkelijker de baas worden, waar je ook bent. Samen kunnen we dan op een ander moment eens kijken waar de paniek vandaan komt en ooit eerder is ontstaan, zodat we het probleem bij de wortel kunnen aanpakken.

Daarnaast bied ik ook cursussen aan, zoals de Chakra cursus en een Reiki behandeling. Deze kunnen ook ondersteunend zijn bij het verminderen van stress en het herstellen van balans in je leven. Neem dus zeker een kijkje op mijn website voor meer informatie en mogelijkheden.

Met natuur coaching en de juiste begeleiding kun je weer grip krijgen op je leven en de balans herstellen. Aarzel niet om contact met mij op te nemen voor meer informatie of het plannen van een afspraak. Samen gaan we aan de slag om jouw stress en paniek te verminderen en meer rust en harmonie in je leven te brengen.

Delen

coaching in de natuur
Stuur me een bericht

Wil je meer weten over mij als coach? Neem dan contact met me op via onderstaande knop.

Gecertificeerd TriA©Wandelcoach & TriA©Ont-Stresscoach

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief

× Kan ik je helpen?