Innertalks

Wat is energie in je lichaam en wat zijn chakra's

Je hebt ongetwijfeld wel eens van Chakra’s gehoord en misschien vind je ze maar raar en zweverig. De kans is ook groot dat je niet helemaal precies weet wat Chakra’s nu eigenlijk zijn. Medische wetenschap heeft aangetoond dat Chakra’s in het lichaam uit balans kunnen raken door negatieve gedachten, projecties, familiesystemen, chemisch bewerkt voedsel en andere factoren uit de omgeving.

chakra kleuren

In je lichaam zijn zeven belangrijke energiecentra aanwezig. Deze staan bekend als Chakra’s. 

Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. Een Chakra kan je je daarom voorstellen als een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen, of in andere woorden, een ‘draaiend wiel van energie’.

In ons lichaam zijn in feite nog honderden andere van deze energiecentra aanwezig, maar ik richt de informatie nu op de zeven punten die het belangrijkste zijn.

Kleuren van de Chakra’s

Een andere eigenschap van de Chakra’s is dat ze allemaal gekoppeld worden aan een andere kleur. In de afbeelding hieronder krijg je daar een beter beeld van 🙂

kroon chakra

Ook worden chakras gekoppeld aan levensthema’s.

Chakra’s in balans brengen

Het is fijn om de balans in de Chakra’s weer te herstellen zodat de energie weer goed door het lichaam kan stromen en je je niet ziek, verdrietig, angstig of depressief voelt.

chakra uitleg

De zeven Chakra’s

Je kunt de zeven `Chakra’s op veel verschillende manieren beschrijven. Elk van de zeven ‘draaikolken van energie’ heeft zijn verschillende eigenschappen die bij een bepaald gebied in het lichaam horen.

Om ons leven in balans te houden en niet ziek, depressief, angstig, verdrietig etc. te raken moeten we er voor zorgen dat de energie balans in ons lichaam optimaal is en dat de energie goed door het lichaam kan stromen.

Hieronder een overzicht van de zeven belangrijkste energiepunten in het lichaam en waar ze voor staan.

1. Het eerste Chakra

Het eerste Chakra wordt ook wel het wortelchakra of stuitchakra genoemd. In het Sanskriet noemt men het Muladhara. Muladhara zorgt ervoor dat je je stabiel voelt. Je bent geaard en je voelt je veilig. Door een goed contact te hebben met de aarde, voel je je zeker.

2. Het tweede Chakra

Het tweede Chakra wordt ook wel het Sacraal Chakra genoemd. Deze bevindt zich net onder de navel, bij het heiligbeen. In het Sanskriet wordt het ook wel Swadhistana genoemd. Swadhistana staat voor het uiten van emoties, het hebben van relaties, beweging, seksualiteit en creativiteit.

3. Het derde Chakra

Het derde Chakra, ook wel het navel Chakra of zonnevlecht Chakra (Solaris Plexus) genoemd. In het Sanskriet draagt het ook wel de naam Manipura. Blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staat centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt. Op het moment dat Manipura in evenwicht is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn.

4. Het vierde Chakra

Het vierde Chakra, ook wel het hart Chakra genoemd, bevindt zich bij de hartstreek. In het Sanskriet noemt men het ook wel Anahata Chakra. Dit energiepunt staat voor de liefde, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. ‘Ik bemin en word bemind’ staat centraal.

5. Het vijfde Chakra

Het vijfde Chakra, ook wel het Keelchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de nekwervels en het strottenhoofd. Dit vijfde Chakra bevindt zich dichtbij de schildklier, waardoor de stofwisseling een grote rol speelt bij dit Chakra. In het Sanskriet wordt het vijfde Chakra ook wel de Vishuddhi genoemd. Deze staat voor reiniging. Op het moment dat je jezelf laat horen, je laat weten wat je nodig hebt, zal er reiniging van je lichaam optreden.

6. Het zesde Chakra

Het zesde Chakra wordt ook wel het Voorhoofdchakra genoemd. Als bijnaam krijgt het ook wel het derde oog, omdat het zich net iets boven en tussen de wenkbrauwen bevindt. In het Sanskriet wordt het Ajna genoemd, dit betekent weten. Het geweten speelt een grote rol in het bewustzijn en de keuzes die je in het leven maakt.

7. Het zevende Chakra

Het zevende Chakra, ook wel het Kruinchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de kruin. Dit is de laatste in de rij van 7 die ervoor zorgt dat jouw energie optimaal door je lichaam kan stromen. Omdat we hier praten over het laatste Chakra, zal het geen verrassing zijn dat het zevende Chakra voor eenheid zorgt. In het Sanskriet wordt dit energiepunt ook wel Sahasrara genoemd. Dit staat symbool voor een lotusbloem met duizenden blaadjes. Deze staan weer voor een eenheid van alle verschillende aspecten.

Delen

coaching in de natuur
Stuur me een bericht

Wil je meer weten over mij als coach? Neem dan contact met me op via onderstaande knop.

Gecertificeerd TriA©Wandelcoach & TriA©Ont-Stresscoach

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief

× Kan ik je helpen?