De Natuur uw arts
Ik heb een artikel geschreven voor het tijdschrift De Natuur Uw arts.
Het tweemaandelijkse tijdschrift ‘De Natuur Uw Arts’ is een uitgave van de Stichting Natuurlijk Welzijn, die in 1976 is opgericht.
De kracht van grenzen
Hoofdredacteur Martin Bongers vroeg mij om een artikel te schrijven in het blad van Stichting Natuurlijk Welzijn; “De natuur uw arts.” Een mooi blad dat de natuur volgt en kijkt hoe de mens zich tot de natuur verhoud inzake gezondheid.
Het tijdschrift richt zich op diverse vormen van alternatieve behandelwijzen en visies op menselijk welzijn. Aan bod komen zaken als voeding en diëten, allergieën, verschillende soorten natuurlijke geneesmiddelen en -wijzen (bijvoorbeeld kruiden, fytotherapie, acupunctuur en Ayurveda, homeopathie). Het tijdschrift zegt een platform te zijn voor therapeuten in dat veld en voor patiënten. In het tijdschrift staan regelmatig boekbesprekingen en recensies, alsmede algemene aan gezondheid gerelateerde artikelen. Naast het tijdschrift geeft de stichting informatie via internet, waar een deel van eerder verschenen artikelen uit het tijdschrift zijn na te lezen.
Grenzen stellen is samenspel van leren voelen in je lijf, onderbuikgevoel en je intuïtie serieus nemen, je denken, en normen en waarden. Dit is van belang voor verschillende aspecten van ons leven, en het speelt een cruciale rol in onze persoonlijke groei, welzijn en relaties.
Het stellen van grenzen laat zien dat je jezelf waardeert en respecteert. Het is een manier om je eigen behoeften, waarden en grenzen serieus te nemen.
Door grenzen te stellen voorkom je dat je te veel hooi op je vork neemt en uiteindelijk uitgeput raakt. Je leert prioriteiten te stellen en je energie te behouden. Het creëert balans tussen geven en ontvangen.
Grenzen stellen helpt je om je emotionele en mentale welzijn te beschermen. Het voorkomt dat je overweldigd raakt door anderen en zorgt ervoor dat je genoeg ruimte hebt om jezelf te verzorgen.
Grenzen bevorderen gezonde relaties omdat ze gebaseerd zijn op wederzijds respect en begrip. Het helpt om te verbinden en dan conflicten en misverstanden te voorkomen.
En niet onbelangrijk, of misschien het meest belangrijke; Het stellen van grenzen moedigt persoonlijke groei aan, omdat je bewust bezig bent met je behoeften en grenzen. Het helpt je om dichter bij jezelf te komen en jezelf beter te begrijpen.
Hieronder het artikel dat ook op de website https://dnua.natuurlijkwelzijn.org/artikelen/grenzen-aangeven te lezen is.
“Vaders geven mannelijke energie door en geven grenzen aan,
in het leven.”
Je grenzen aangeven is een belangrijk onderdeel van een gezond leven. Het is belangrijk om te weten wanneer je ‘Nee’ mag zeggen en wanneer je ‘Ja’ mag zeggen. Door je grenzen te leren voelen en aan te geven, kun je tegelijkertijd je eigen kracht en je zelfvertrouwen versterken. Nicolle Prins vertelt ons hoe dat werkt.
Nicolle Prins is psycho-energetisch therapeut. Vanuit haar praktijk maakt Nicolle wandelingen met haar cliënten. Al wandelend en luisterend gebruikt ze de natuur als symbool om inzichten te verkrijgen. Ze leert haar cliënten, via de natuur, om hun lichaam weer te voelen, ze leert ze om ‘uit hun hoofd’ te blijven. Uiteindelijk wil Nicolle bereiken dat haar cliënten weer in hun kracht komen. ‘Ik heb het natuurlijke vermogen om vanuit een zachte waarneming, zonder oordeel, te kijken naar de ander’, zegt Nicolle.
Communicatie is de basis
Nicolle: ‘Laten we even voorop stellen dat niemand verantwoordelijk is voor jouw geluk. Dus je ouders niet en nee, ook je partner niet. Als mens ben je alleen zelf verantwoordelijk om de tijd die je op deze planeet hebt, zo prettig mogelijk te ervaren.’
Voor een prettig, gezond leven is het van belang om onze eigen grenzen te kennen en om deze duidelijk te maken aan anderen. Want het is niet fijn als anderen over je grens gaan; dat kan erg veel stress geven. Vaak doen die anderen dat niet eens bewust. Het gebeurt, omdat ze onze grens niet kennen, en wij die grenzen niet duidelijk genoeg aangeven.
1. De herkomstmethode
Maar hoe doe je dat, je grenzen voelen? Vaak leren we dat vanuit ons ‘systeem van herkomst’: onze opvoeding en ervaringen in de eerste 15 jaar. Nicolle: ‘Zo is het voor mij persoonlijk duidelijk dat ik ‘van nature’ een extravert persoon ben en dat ik mijn eigen behoeften en grenzen goed aan kan geven. Dat heeft onder andere te maken met de daadkracht van mijn vader en de ‘mannelijke energie’ die ik via hem heb meegekregen.’
Een valkuil is dat Nicolle door al die mannelijke energie emoties kan onderschatten en daardoor te gemakkelijk ergens overheen stapt. ‘Klopt, de emoties zijn gelaagd en worden daardoor niet meteen door mij erkend’, zegt Nicolle. Dat maakt dat je emotionele gebeurtenissen vaak nog een keer mag herkauwen voordat je ze verwerkt hebt.’
Een goede balans tussen mannelijke en vrouwelijke herkomstfactoren, tussen mannelijke en vrouwelijke energie is dus ideaal.
Aan de ene kant de vrouwelijke energie die toelaat dat er emoties mogen zijn. Dat zij doorleefd mogen worden, zonder ze snel weg te wuiven, maar ze juist te erkennen. Aan de andere kant de mannelijke energie die je met stevige wortels op deze aarde laat staan, en in het leven. Nicolle: ‘Het gaat om je IK-sterkte. Ben jij een klein vogeltje of een adelaar? Allebei hebben ze mooie eigenschappen en laten ruimte voor groei.’
Tijdens de eerste fysieke intake checkt Nicolle de balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie, door met de cliënt enkele vragen te doorlopen, als een soort ‘nulmeting’. De vragen gaan over de vader, de moeder en de cliënt zelf.
Bijvoorbeeld:
- Wat is de eerste indruk van je vader?
- Hoe gaf jouw vader zijn eigen grenzen aan?
- Wat is de beste eigenschap van je vader en wat waardeer je het meest aan hem?
- Hoe kon je merken dat je vader echt kwaad was? Hoe uitte zich dat?
2. De energetische methode
Een totaal andere manier om grenzen te leren stellen verloopt via de energetische centra van de cliënt. Om ons leven in balans te houden en om niet ziek, depressief of verdrietig te worden, moeten we zorgen dat de energie in ons lichaam goed door het lichaam kan stromen en in balans blijft.
Chakra’s spelen daarbij een grote rol. Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en het betekent letterlijk: wiel. Een chakra wordt daarom wel gezien als een draaikolk die de energie door je lichaam laat stromen. Oftewel: ‘een draaiend wiel van energie’.
Onderzoek heeft aangetoond (*) dat chakra’s uit balans kunnen raken door negatieve gedachten, projecties, familiesystemen en andere omgevingsfactoren – zelfs door bewerkt voedsel.
In ons lichaam zijn honderden energiecentra aanwezig, maar Nicolle richt zich op de informatie van de zeven lichamelijk georiënteerde chakra’s. Elk van deze zeven ‘draaikolken van energie’ heeft een unieke eigenschap die bij een bepaald gebied in het lichaam hoort.
Het eerste chakra wordt ook wel het Wortel- of Stuitchakra genoemd en zorgt ervoor dat we ons stabiel voelen, dat we ‘geaard’ zijn. ‘Je bent goed zoals je bent’ – als dat gevoel goed ontwikkeld is, voelen we ons veilig.
Het tweede chakra (het Buikschakra) bevindt zich net onder de navel, bij het heiligbeen. Het gaat over het herkennen en uiten van emoties, het hebben van relaties, over seksualiteit en creativiteit. Wanneer dit chakra uit balans is, ervaren we het leven als een emotionele achtbaan.
Het derde chakra gaat over macht en onmacht, om te zijn wie we willen zijn. Dit chakra heet ook wel het Navelchakra. Het gaat over levensenergie en optimisme. Wanneer dit chakra in evenwicht is, kun je er voor jezelf en dus voor een ander zijn. Wanneer dit chakra uit balans is, ervaren we weinig levensenergie.
Het vierde chakra, het Hartchakra, bevindt zich bij de hartstreek. Dit energiepunt staat voor liefde ontvangen en liefde geven. Centraal staat hierin je geweten: ‘Wat is liefdevol en wat niet? Wat zou liefde doen?’ Wanneer dit chakra uit balans is, ervaren we dat het leven ons overkomt, met weinig zelfliefde.
Het vijfde chakra (het Keelchakra) bevindt zich in het gebied van de nekwervels en het strottenhoofd. Het staat voor fysiek uiten. Op het moment dat we onszelf laten horen, dat we laten weten wat we nodig hebben, is dat een weldaad voor de ziel. Wanneer dit chakra uit balans is, ervaren we slachtofferschap en weinig verbinding met de ander.
Het zesde chakra wordt wel het Voorhoofdchakra genoemd. Wanneer dit chakra uit balans is, kun je last hebben van nachtmerries, waanideeën en concentratieproblemen. Dat gaat ook gepaard met vergeetachtigheid, slecht zicht en ontkenning.
Het zevende chakra, ook wel het Kruinchakra genoemd, is het laatste in de rij van zeven die ervoor zorgt dat energie optimaal door ons lichaam kan stromen. Wanneer een Kruinchakra uit balans is, herken je dat als depressieve gevoelens, als een burn-out, door geheugenverlies en migraine.
3. De metafoormethode
Een derde methode om een cliënt zijn of haar grenzen te laten voelen is in de inleiding al een beetje besproken. Via een aantal vragen onderzoekt Nicolle de balans tussen de mannelijke en vrouwelijke energie. Daarbij komt ook een vraag aan de orde als:
- Welk dier komt er als eerste in je op, wanneer je aan je vader denkt?
Zo’n vraag verrast de cliënt uiteraard. Wat Nicolle doet, is alle eigenschappen van het dier laten benoemen waardoor dat dier steeds meer dissocieert van de ouder.
Uiteindelijk wordt er ook een symbooldier voor de cliënt zelf gekozen, in de reflectie dat we alle eigenschappen van onze beide ouders bezitten. Maar ook in het besef dat een stukje van ons zich verder mag ontwikkelen, losstaand van onze ouders. Want vaak hebben we tijdens onze opvoeding patronen aangeleerd die ons heel goed hebben gediend. Nu mogen we die patronen loslaten en voelen wat bij ons authentieke zelf past, voelen wat onze eigen kracht is en wat onze grenzen zijn.
Ook op een andere manier kan de metafoormethode toegepast worden. Bijvoorbeeld: door naast elkaar in het bos te wandelen, kunnen natuurelementen gebruikt worden om iets ‘boven water te krijgen’.
Nicolle: ‘Stel, ik merk dat iemand zijn of haar grenzen niet goed kan voelen. Dan laat ik die persoon met een zelfuitgekozen stuk hout bijvoorbeeld, een cirkel om zich heen trekken in de aarde. Deze cirkel staat dan symbool voor de eigen ruimte van de cliënt. Vervolgens loop ik langzaam richting de cirkel en de cliënt mag aangeven, door ‘Stop!’ te zeggen, wanneer er voldoende afstand is.’ Belangrijk is dan volgens Nicolle om te voelen wat er gebeurt: wanneer voel je aan je lichaam dat de ander genoeg afstand heeft tot jouw eigen ruimte?
Zo zit de natuur vol met elementen die als metafoor kunnen dienen voor ruimte, lengte, het soort pijn, enzovoort. Het is een vorm van psycho-energetische procesbegeleiding. Een holistische benadering die de fysieke, mentale, emotionele en energetische aspecten van een persoon omvat. ‘Wanneer je dit buiten, in de natuur toepast kun je je gemakkelijker verbinden met de natuurlijke elementen uit je eigen leven’, zegt Nicolle. ‘Psycho-energetische therapie in de natuur kan een krachtige manier zijn om de geestelijke en emotionele gezondheid te verbeteren.’
Nicolle Prins
psycho-energetisch therapeut
nicolle@innertalks.nl
Stuur me een bericht
Wil je meer weten over mij als coach? Neem dan contact met me op via onderstaande knop.