Innertalks

Innerlijke persoonlijkheden

In mijn eigen innerlijke wereld ontdekte ik een rijkdom aan persoonlijkheden, elk met een unieke rol en doel. Het besef dat ieder van ons verschillende persoonlijkheden herbergt, gevormd door overtuigingen, pijnen, en traumatische ervaringen, gaf hele mooie inzichten. Zo heeft iedereen verschillende rollen. Zo ben je wellicht een moeder, een zus, een echtgenote of een werknemer. En in al deze rollen gedraag je je anders.

Zo gedroeg ik mij op mijn werk anders dan thuis en bij vrienden anders dan op mijn werk. Dat komt door de verschillende rollen die we ons toebedelen en overtuigingen die wij op die rollen hebben.

manipulation, double exposure, man-3783572.jpg

52 verschillende maskers

In de theorie van de menselijke psyche heb ik veel geleerd van de karakter structuren van Carl Gustav Jung. Zijn onderzoek niet beperkt tot oppervlakkige gedragingen, maar dook diep in de wortels van de persoonlijkheid, onthullend hoe conditioneringen een complex patroon weven dat de kern van ons wezen vormt. Jung introduceerde het concept van de ‘persona’, 52 maskers die wij verschillend dragen voor de buitenwereld. Deze persona ontstaat als een reactie op sociale verwachtingen en conditioneringen. Met als gevolg dat het onderdrukte en verdrongen deel van onszelf dat niet past binnen het gevormde masker niet strookt met wie we in essentie zijn. De dynamiek tussen authenticiteit, conditioneringen en aanpassingen bepaalt vaak onze reacties en gedragingen.

Helpers: Helpers helpen overleven
Als gevoelig en creatief individu werd ik geholpen om te overleven in het commerciële bedrijfsleven. Het anders bekijken van delen die mij hierin hebben geholpen stelt me in staat hun potentieel in het huidige leven te benutten, bevrijd van oude patronen en overtuigingen.

Beschermers: Bewakers van Pijn
Beschermers ontstaan als reactie op diepe pijnen, zoals seksueel misbruik of een te harde jeugdomgeving. Hoewel ze soms agressief lijken, is hun ware intentie om te beschermen tegen pijn en gevaar. Werken met karakterstructuren en innerlijke delen van cliënten leerde me dat samenwerken en in gesprek gaan met deze beschermers essentieel is om de onderliggende gekwetstheid te bereiken en te transformeren.

Dragers: Lasten van Verdriet
Dragers nemen de last van pijn op zich, vaak gekenmerkt door zwaarmoedigheid en depressie. Het transformeren van deze pijn en het omzetten van hun overtuigingen kan aanzienlijke verlichting bieden. Hoewel ze naar de achtergrond kunnen verdwijnen, biedt het geven van een nieuwe rol aan deze persoonlijkheden een kans voor blijvende positieve verandering.

Kind-bewust-zijn: Terug naar Onschuld
Sommige persoonlijkheden blijven hangen in een bepaalde leeftijd door heftige gebeurtenissen. Het transformeren van onderliggende pijn en het brengen van liefde en warmte naar het kind binnen het huidige bewustzijn opent de deur naar volwassenheid. Dit lukt heel goed door innerlijk kind werk. Soms blijkt het kind-bewust-zijn echter andere helpende functies te hebben, waardoor het een waardevol onderdeel van de persoonlijkheid wordt.

Voice Dialogue

In de methodiek van Voice Dialogue, zie ik hoe deze techniek me in staat heeft gesteld om bewust te schakelen tussen verschillende delen van mezelf. Mijn ‘manager’ die me aanspoort om door te zetten, mijn ‘dromer’ die me meeneemt naar creatieve hoogten, en mijn ‘beschermer’ die waakt over mijn emotionele welzijn – allemaal hebben ze een plek in mijn innerlijke symfonie.

In de dialoog met mijn subpersonen heb ik geleerd dat elke stem waardevol is. Ze dragen bij aan mijn unieke symfonie van zelfexpressie. Door deze stemmen te omarmen en te begrijpen, ben ik in staat geweest om meer authentiek en gebalanceerd te leven. Mijn ontdekking van Voice Dialogue heeft mijn innerlijke wereld verrijkt en mijn zelfinzicht verdiept. Het is als het openen van een deur naar een onontdekt rijk binnenin. Dus, als je je ooit afvraagt over de stemmen in je hoofd, nodig ik je uit om de magie van Voice Dialogue te verkennen. Het kan het begin zijn van een betoverende reis naar een dieper begrip van jezelf.

Aandacht en acceptatie

In de ontdekking van deze verschillende persoonlijkheden ligt de sleutel tot genezing en jezelf anders bekijken. Het is niet het verwijderen van delen, maar het omarmen, begrijpen en transformeren van deze innerlijke wereld die leidt tot de een authentieke persoon. 

Delen

coaching in de natuur
Stuur me een bericht

Wil je meer weten over mij als coach? Neem dan contact met me op via onderstaande knop.

Gecertificeerd TriA©Wandelcoach & TriA©Ont-Stresscoach

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Chat openen
Hi! Waarmee kan ik je helpen?