Innertalks

onverwachts ziekmelden?

Neem je wel eens onverwachts en acuut een dagje vrij omdat het je ineens even allemaal teveel is?

Als kind herinner ik me de dagen waarop ik me ziek voordeed om niet naar school te hoeven gaan. Het was niet dat ik school haatte, maar er waren momenten waarop ik me gewoon niet happy voelde. De druk om te presteren, sociale interacties die me uitputten, en het constante lawaai van een klaslokaal vol kinderen konden soms teveel voor me zijn. Op zulke dagen was het huis, mijn bed en mijn moeder mijn veilige haven. 

ziek melden

Chaos en overprikkeling

Het moderne leven kan ongelooflijk veeleisend zijn. Tussen werk, familieverplichtingen, sociale verplichtingen en persoonlijke taken door kan het chaos worden. Voor velen kan dit leiden tot momenten van intense overprikkeling, waarbij alles even teveel lijkt te zijn. In zulke situaties ben je overprikkeld kan het nodig zijn en zelfs gerechtvaardigd om onverwachts een dagje vrij te nemen.

Overprikkeling ervaar je wanneer de hersenen te veel informatie te verwerken krijgen, waardoor een gevoel van overweldiging ontstaat. Dit kan door verschillende prikkels worden veroorzaakt, zoals geluid, licht, drukke omgevingen, of zelfs emotionele stress. De digitale prikkels hebben in deze jaren natuurlijk de overhand: De constante stroom van e-mails, berichten en sociale media-updates draagt bij aan een gevoel van voortdurende alertheid en stress. Overprikkeling is een reëel probleem dat serieuze gevolgen kan hebben voor het dagelijks functioneren en de algehele gezondheid.

Hoe ik omga met overprikkeling Omgaan met overprikkeling is een continu leerproces. Ik heb een aantal strategieën ontwikkeld die me helpen om mijn stressniveaus te beheren en momenten van overweldiging te verminderen:

Grenzen stellen: Ik heb geleerd om nee te zeggen tegen extra verantwoordelijkheden en sociale verplichtingen die ik niet aankan. Dit betekent dat ik mijn grenzen ken en deze communiceer met anderen.

Digitale detox: Regelmatig neem ik pauzes van mijn telefoon en computer. Ik heb meldingen uitgeschakeld en specifieke tijden ingesteld voor het checken van e-mails en sociale media.

Mindfulness en meditatie: Dagelijkse mindfulness-oefeningen en meditatie helpen me om mijn geest te kalmeren en me te concentreren op het huidige moment, wat stress en overprikkeling vermindert.

Gezonde levensstijl: Ik zorg voor gezonde biologische voeding, voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging. Deze factoren spelen een cruciale rol in hoe ik omga met stress.

Tijd voor mezelf: Ik maak regelmatig tijd vrij voor activiteiten die ik leuk vind en die me ontspannen, zoals lezen, wandelen, of
een hobby beoefenen. Dit helpt me om mijn batterij op te laden en weer in balans te komen.

Ziek melden: een noodzaak of een luxe? Het ziek melden wanneer je overprikkeld bent, kan voor sommigen voelen als een luxe, maar in werkelijkheid kan het een noodzakelijke maatregel zijn om ernstigere problemen te voorkomen. Net zoals je je ziek zou melden met een griep of verkoudheid, is het belangrijk om mentale en emotionele gezondheid even serieus te nemen. Een dag vrij nemen om te herstellen kan helpen om weer in balans te komen en te voorkomen dat de overprikkeling escaleert.

De desbetreffende zieke dag thuis, bracht ik door in stilte, weg van alle schermen en telefoons. Ik sliep veel, las een boek en maakte een lange wandeling in het park. Het was precies wat ik nodig had om weer tot rust te komen. Deze ervaring leerde me dat het ziek melden vanwege overprikkeling niet alleen acceptabel is, maar soms ook noodzakelijk.

Delen

coaching in de natuur
Stuur me een bericht

Wil je meer weten over mij als coach? Neem dan contact met me op via onderstaande knop.

× Kan ik je helpen?