Innertalks

Ontrouw

Moedig en oprecht verklaar ik bij deze, dat we allemaal wel eens in ons leven een bepaalde vorm van ‘ontrouw en bedrog zijn’ hebben ervaren. Je denkt misschien meteen: “Ik niet hoor!” of “Dat zou ik noooooit doen!” Er zijn echter meerdere niveaus van bedrog. Ontrouw en bedrog kan letterlijk van alles zijn, zowel in ons handelen als in de gedachte: “Dit kan ik maar beter voor mezelf houden.” “Wat zou die persoon van mij denken als ik zeg wat ik voel en denk?” Dat is dus bedrog aan jezelf.

Najaar

Komt het verlangen naar ontrouw uit onvervulde leegte?

Ontrouw ervaren is één van de meest pijnlijke ervaringen die iemand kan meemaken. Het is een situatie waarin je je verraden, gekwetst en onzeker voelt. Het is een situatie waarin je je afvraagt waarom je partner je niet genoeg waardeert om trouw te blijven.

Het is belangrijk om te begrijpen dat ontrouw niet alleen gaat over vreemd gaan en niet alleen een fysieke daad is. Het is ook een emotionele daad. Het lijkt een daad van verraad, want je partner heeft je vertrouwen geschondenHet is een daad van ongevoeligheid, want je partner heeft je gevoelens genegeerd. Als je partner je ontrouw is geweest, is het belangrijk om je gevoelens te erkennen en te verwerken. Je mag je verdriet, woede en verwarring toelaten. Er zijn veel factoren die bijdragen aan ontrouw, zoals gebrek aan communicatie, onvoldoende intimiteit, onrealistische verwachtingen en gebrek aan respect.

Neem het niet persoonlijk

Je mag je partner confronteren met zijn of haar gedrag en je grenzen stellenHierin het belangrijk om te begrijpen dat ontrouw niet persoonlijk isWe kunnen ontrouw zijn aan een ander, omdat we een leegte in onzelf ervaren die we willen opvullen, en we zijn op zoek zijn naar iets anders. Maar wat zoek je dan? Als je deze vraag kunt beantwoorden ben je niet meer ontrouw, niet aan jezelf en niet aan anderen.

Ik ontdekte Esther Perel, een Belgische psychotherapeut en auteur, een paar jaar geleden via een TED Talk. Ze sprak over relaties en onderzocht waarom mensen vreemdgaan. 

Hier is een glimp van wat Esther Perel in petto heeft voor iedereen die ooit een relatie heeft gehad:

“Scheiden gebeurt tegenwoordig niet omdat we ongelukkig zijn, maar omdat we gelukkiger zouden kunnen zijn.”

  • “Soms, als we de blik van een ander zoeken, is het niet onze partner van wie we ons afkeren, maar de persoon die we zijn geworden. We zijn niet zozeer op zoek naar een andere minnaar, maar naar een andere versie van onszelf.”
  • “Als we een partner selecteren, committeren we ons aan een verhaal, maar blijven we altijd nieuwsgierig. Van welke andere verhalen hadden we deel kunnen uitmaken? Overspel is vaak de wraak van de verlaten mogelijkheden.”
  • “We verwachten dat onze toegewijde relaties zowel romantisch als emotioneel en seksueel bevredigend zijn. Is het een wonder dat zoveel relaties bezwijken onder het gewicht van dit alles?”
  • “Onze partners zijn niet van ons; ze zijn alleen in bruikleen, met een optie om te verlengen – of niet. Wetende dat we ze kunnen verliezen, hoeft de toewijding niet te ondermijnen; het vereist eerder een actieve betrokkenheid die paren op de lange termijn vaak verliezen. Het besef dat onze dierbaren voor altijd ongrijpbaar zijn, zou ons, in de meest positieve zin, uit zelfgenoegzaamheid moeten halen.”
  • “Als je begint te voelen dat je te veel delen van jezelf hebt opgegeven om bij je partner te zijn, dan zul je op een dag uiteindelijk op zoek gaan naar een andere persoon om opnieuw contact te maken met die verloren delen van jezelf.”
  • “Acceptatie betekent niet voorspelbaarheid. Seks is niet altijd voor elf uur ’s avonds – het is ook ‘afspreken in een hotelkamer om 12.00 uur’. Wat je voelt tijdens het daten kan thuis bestaan, als je het niet verstikt.’

Ontrouw zijn aan jezelf

Ontrouw zijn aan jezelf is een veel voorkomend probleem dat veel mensen ervaren. Het is een gevoel van verlies van vertrouwen in jezelf, waardoor je je onzeker voelt en je eigen waarden en principes niet meer volgtHet is ook belangrijk om te weten dat je jezelf niet hoeft te verloochenen, of te verliezen om anderen te plezieren. Je kunt je eigen waarheid spreken, zonder je zorgen te maken over wat anderen van je denkenAls je je eigen waarden en principes volgt, zal je je meer zelfverzekerd voelen en zal je je meer op je gemak voelen in je eigen zijn. Je geeft duidelijk je grenzen aan en je zult je daardoor meer zelfverzekerd voelen. 

Dit is dezelfde situatie die we creëren als met het verzamelen van materiële zaken: “Deze nieuwe baan, of deze nieuwe auto gaat mijn leven verbeteren,” “Ik word gelukkiger met dit nieuwe T-shirt” of “Deze vakantie heb ik echt nodig.” Dan word je meedogenloos geraakt door de waarheid – of anticlimax zoals je wilt. Al deze materiële zaken die we denken te hebben of te ervaren, vallen vroeg of laat in het niets. Het biedt geen vervulling op de lange termijn. Volgens mij klinkt dit voor veel mensen wel bekend in de oren, al die redenen waarom we wel eens vals spelen.

Doorbreek wat mensen van je vinden, ga staan voor wie jij bent! Je komt redelijk alleen op deze wereld en gaat ook alleen op deze wereld. Ontrouw aan jezelf komt hoe dan ook een keer bij je terug. Beter om dan maar meteen eerlijk te zijn.

Natuur kan je extra helpen en beweging brengen in jouw situatie 

Herken je jezelf in dit verhaal, ben je ontrouw aan jezelf of aan anderen en wil je jouw verhaal delen? Neem dan gerust contact met mij op. De natuur helpt al meer om in beweging te komen en verandering te brengen in jouw situatie. Met coaching in de natuur en wandelcoaching kunnen we samen jouw weg vinden naar innerlijke groei en balans. Ik werk onder andere met het levenswiel, een krachtig instrument dat inzicht biedt in verschillende levensgebieden en je helpt om harmonie te creëren. Daarnaast bied ik ook cursus Chakra aan, waarbij we werken met de energiecentra in het lichaam om blokkades op te heffen en je levensenergie te laten stromen. Als aanvulling op mijn coachingssessies kun je ook een Reiki behandeling ervaren, waarbij je energie in balans wordt gebracht en heling wordt gestimuleerd.

Laat de natuur en mijn begeleiding je ondersteunen op je pad naar zelfontdekking, persoonlijke groei en het herstellen van innerlijke harmonie. Neem vandaag nog contact met mij op en zet de eerste stap naar een vervullend leven in balans.

Delen

coaching in de natuur
Stuur me een bericht

Wil je meer weten over mij als coach? Neem dan contact met me op via onderstaande knop.

Gecertificeerd Psycho energetisch therapeut & Ont-Stresscoach

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief

× Kan ik je helpen?