Moestuin therapie


Moestuin therapie

TUINTHERAPIE

Waar je aandacht en zorg aan geeft, komt tot groei en bloei.

Soms is praten niet het juiste middel om uit je impasse te komen, maar wel het kunnen aarden. Door een periode mee te werken in de moestuin kun je je eigen natuurlijke ritme en levenskracht, je eigen natuur hervinden. Het groeiproces in de tuin, van het zaaien, onkruid wieden, water geven en oogsten, staat model voor je eigen groeiproces. Waar je aandacht, zorg en energie aan geeft, komt tot groei en bloei. Een proces van heling dat je alleen kunt ervaren met heel je wezen. Terwijl je bezig bent met je handen in de aarde, versterkt je lichamelijke en je geestelijke gezondheid zich.

De fysieke arbeid tijdens tuintherapie doet een beroep op het lichaamsgevoel en tegelijkertijd op het levensgevoel, de zin in het leven. Tijdens het werk verlegt de aandacht zich van het denken en de emoties uit het verleden naar het bezig zijn, in het hier en nu. Het fysieke contact met de aarde brengt je ook in contact met je eigen natuur. Persoonlijke processen komen in beweging en uiteindelijk kom je weer in evenwicht. De gesprekken ontstaan vanzelf, vanuit het bezig zijn. En dat is jouw oogst!

waar
De tuintherapie vindt plaats in moestuin de Zegge nabij Heeze gelegen langs de snelweg A67.

wanneer
In overleg een dagdeel per week gedurende het groeiseizoen vanaf april t/m oktober.

tarief
Voor wekelijks een dagdeel € 100,- per maand. Informatie en aanmelden.

Moestuincoach Nicolle Prins

Het (bedrijfs) leven kan heel hectisch zijn waarbij je soms vergeet dat de natuur dagelijks om je heen is. Beginnen bij de bron is dan ook mijn motto, de jonge generatie bewust te maken van de natuur, gezonde voeding en het buitenleven helpt hen om later in de o zo drukke maatschappij met beide benen op de grond te blijven staan. Wanneer je daarbij de natuur kunt betrekken kan je nog meer impact maken. Ieder seizoen opnieuw.

“Een moestuin opzetten, inrichten en onderhouden vergt kennis en doorzettingsvermogen. Ik laat mij inspireren door de veerkracht van de seizoenen en de natuur. Daarbij ben ik gemotiveerd om kinderen in verbinding te brengen met de natuur zodat zij een leven lang mooie herinneringen aan hun jeugd zullen verkrijgen.”

Ik zet scholen in hun kracht door een:

  • Gastles te verzorgen met het lesprogramma vanJong Leren Eten en de SDG’s (sustainablility goals)
  • Gastles te verzorgen gezond leren eten
  • Advisering in projectorganisatie en subsidie mogelijkheden
  • Advisering in ecologisch tuinieren, bodem en bemesting, biodiversiteit in de moestuin, bodembewerking en vruchtwisseling
  • Uitvoering als moestuin coördinator

Scholen in Eindhoven en omgeving die willen moestuinieren, kunnen vanaf nu beroep doen op een moestuincoach via het programma van Jong Leren Eten. Maar liefst 20 coaches werden in 2019-2020 opgeleid door Velt, IVN en Jong Leren Eten Noord-Brabant. Tijdens de opleiding verdiepten ze niet alleen hun inhoudelijke kennis over moestuinieren, ze deden ook didactische en coachende vaardigheden op.

Lekker naar buiten! met subsidie Jong Leren Eten
Met als motto ‘Lekker naar buiten!’ kunnen alle scholen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs én kinderopvanglocaties subsidie aanvragen voor drie activiteiten: moestuinieren, koken of een excursie of gastles op het gebied van voeding.
Met deze tegemoetkoming in de kosten wil het programma Jong Leren Eten (JLE) scholen en kinderopvang stimuleren om kinderen en jongeren in aanraking te laten komen met informatie en activiteiten over voeding. Daarmee leren zij op een praktische manier gezonde en duurzame keuzes maken.

Ik word als moestuincoach, gastdocent of praktijkbegeleider bij het moestuinieren op en rondom scholen ingezet in Noord-Brabant om te stimuleren, motiveren en te ondersteunen.

Behoeften Circle (2)

Cornflakes met melk, boterhammen met aardbeienjam en frietjes met sla en tomaten. Eten doen we de hele dag door, maar veel kinderen weten niet dat maïs, aardbeien en sla ooit kleine zaadjes waren. Via de schoolmoestuin maken kinderen kennis met het wonderlijk proces van zaadje tot plantje.

De schoolmoestuin is dé plek voor nieuwe ervaringen en belevingen. Wroeten met de handen in de aarde, onkruid wieden, slakken zoeken en je eigen aardappelen rooien. Klinkt mooi, niet? Maar hoe begin je er nu aan?

Een schoolmoestuin opstarten doe je niet zomaar. Vragen zoals: Hoe kies je een geschikte plek voor je moestuin? Is het wellicht beter om met school een moestuincomplex te bezoeken? Hoe organiseren we moestuin educatie? Hoe overbruggen we de schoolvakantie? Voor welke gewassen kiezen we? Allemaal vragen waar ik raad mee weet!

Samen met de school kijk ik welke ondersteuning nodig is en werk ik een begeleidingsplan (organisatorisch, didactisch, tuintechnisch) op maat voor je uit.

Voor meer informatie over tuintherapie mail naar nicolle@innertalks.nl 

Delen