Het is zomer en het lijkt een rustige periode,. maar voor mij is dit juist een periode waar veel gebeurd. Zowel intern in processen als extern buiten in de natuur.
Afgelopen maand ben ik geïnterviewd over het (moestuin)coach zijn. Buiten het feit dat mijn moestuin mij altijd veel rust heeft gebracht is het voor mij ook een manier om tot mij zelf te komen, mijn eigen essentie. Dit heb ik overigens niet alleen in de moestuin maar ook als duik en tijdens wandelcoaching. Hoe mooi is dit dat je dit niet alleen kan overbrengen bij volwassen maar ook bij kinderen?
Onderstaand het artikel uit het Eindhovens dagblad:
Wim Ruis en Nicolle Prins bij Nicolles moestuin in Heeze. © FotoMeulenhof
Geert van Elten 19-07-2019 Bron: ED
Moestuincoaches schieten te hulp bij groen op de speelplaats in Eindhoven
EINDHOVEN – Steeds meer basisscholen richten de speelplaats in met natuur. Maar het is nog een hele klus om die daarna optimaal te benutten. Immers, niet iedere leerkracht heeft groene vingers. Moestuincoaches gaan helpen. De opleiding daarvoor start in september.
Nicolle Prins uit Geldrop heeft al negen jaar een moestuin bij volkstuinvereniging De Zegge aan de gelijknamige straat in het buitengebied van Heeze. Via de websites van IVN natuureducatie en VELT (Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren) wist ze van de opleiding voor moestuincoach. Ze volgde de eerste editie in Tilburg. ,,Ik heb geen onderwijservaring, maar dankzij mijn werk bij Samen voor Eindhoven weet ik hoe je iets kunt organiseren. Toch heb ik nog veel geleerd. Eerst dacht ik dat ik kinderen zou vertellen over wat ik in de tuin allemaal doe. Maar in mijn tuin is voor kinderen niet genoeg ruimte en ik merkte dat zeker jonge kinderen het beste kunnen zien en voelen. Nu laat ik ze op zoek gaan naar regenwormen. Als ze die eenmaal in hun handen hebben gehad, vergeten ze dat nooit meer.”
Ambitie
Wim Ruis van IVN is op bezoek in Nicolles tuin. Hij vertelt over de ambitie van de opleiding, waarbij ook Jong Leren Eten betrokken is, een programma van provincies, onderwijs en maatschappelijke organisaties om jeugd meer te leren over voedsel. ,,We willen kinderen meer verbinden met de natuur”, vertelt hij. ,,Zodat ze weten waar het eten op hun bord vandaan komt en wat daarvoor moet gebeuren.”
De basisschool en ook de kinderopvang kunnen dat inpassen in hun programma’s. ‘Wat een geweldige belevenis is het om met de hele klas het volledige proces van zaaien tot oogsten tot een smakelijk einde te brengen’, staat in de folder die moestuinders moet verleiden de opleiding te gaan volgen.
Wat Ruis betreft hoort ook het koken daarbij. ,,Geloof maar dat die wortel goed smaakt als je daar helemaal bij betrokken bent geweest.”
De moestuincoach kan helpen om zo ver te komen. Die weet wanneer welk zaadje de grond in moet, zodat er niet in de zomervakantie geoogst moet worden. En hoe je het voor de kinderen behapbaar en boeiend kunt houden. De opleiding begint in september en bestaat uit vier lesdagen op verschillende locaties in de regio Eindhoven, waaronder de Genneper Hoeve. Deelname kost 160 euro, leden van IVN of VELT krijgen 40 euro korting.
Meer info staat op de website. Voor scholen zijn subsidies beschikbaar, waarvan ze de moestuincoach een vergoeding kunnen betalen.
Wil je meer weten over mij als coach? Neem dan contact met me op via onderstaande knop.