Innertalks

Gezondheid als moestuin

Met een moestuin werkt het het beste als je er elke dag wat aandacht aan besteedt en het goed onderhoudt. Elke dag wat onkruid wieden. Sommige groenten helpen om via een rekje of een touwtje te laten klimmen.

Doe je dat niet, dan zal je oogst tegenvallen. Overwoekerd door het onkruid of opgegeten door de slakken. Met gezondheid werkt het eigenlijk precies hetzelfde en daarom vind ik het zo’n mooie metafoor. 

moestuin en gezondhied

de moestuin

Het verzorgen van een moestuin vertoont opmerkelijke parallellen met het cultiveren van onze mentale gezondheid. Net zoals bij het dagelijks wieden van onkruid en het verwijderen van slakken, is het belangrijk om dagelijks aandacht te besteden aan ons welzijn. Hoe voelen we ons vandaag? Zijn er spanningen die we kunnen loslaten? Welke kleine stappen kunnen we nemen om ons beter te voelen?

Consistentie is essentieel als het gaat om het zorgen voor onze mentale gezondheid. Het is niet genoeg om af en toe eens een mentale gezondheidsboost te geven, zoals een korte vakantie of een enkele meditatiesessie. Net zoals bij het onderhoud van onze moestuin, moeten we dagelijks kleine acties ondernemen en deze consequent volhouden. Deze gezonde gewoonten, ofwel gezondheidsroutines, vormen de bouwstenen voor een veerkrachtige geest.

Laten we enkele principes van positieve gezondheid integreren in onze tuinroutine:

  1. Fysiek welzijn: Een moestuin kan een geweldige manier zijn om meer lichaamsbeweging te krijgen. Door te buigen, te tillen en te bewegen, werken we aan onze fysieke gezondheid terwijl we voor onze planten zorgen. Zorg er wel voor dat je de tuinwerkzaamheden afwisselt en let op je houding om blessures te voorkomen.

  2. Mentale welzijn: Tuinieren kan een kalmerend effect hebben op onze geest. Het observeren van de natuur, het voelen van de aarde tussen onze vingers en het zien van onze planten groeien, kan stress verminderen en ons een gevoel van voldoening geven. Maak van je tuin een plek van rust en mindfulness.

  3. Sociaal welzijn: Nodig vrienden of familie uit om samen in de tuin te werken. Samen tuinieren kan niet alleen zorgen voor gezelligheid, maar ook voor een gevoel van verbondenheid en saamhorigheid.

  4. Zingeving: Een moestuin kan ons een gevoel van doel en voldoening geven. Het kweken van onze eigen groenten en kruiden geeft ons een gevoel van zelfredzaamheid en versterkt onze relatie met voedsel en de natuur.

  5. Kwaliteit van leven: Geniet van de vruchten van je arbeid! Er is niets zo bevredigend als het oogsten van verse, smakelijke groenten uit je eigen tuin. Neem de tijd om te genieten van de momenten in je tuin en sta stil bij de waarde die het toevoegt aan je leven.

Door deze principes toe te passen in onze tuinroutine, transformeert onze moestuin van een bron van voedsel naar een bron van welzijn en positieve gezondheid. Het verzorgen van onze tuin wordt niet alleen een fysieke activiteit, maar ook een bron van vreugde, verbondenheid en betekenis.

Mocht je hulp nodig hebben bij het zaaien van de juiste routines voor je mentale welzijn, aarzel dan niet om hulp te vragen. Samen kunnen we aan de slag gaan om een gezonde basis te leggen voor een gelukkiger en evenwichtiger leven.

Delen

coaching in de natuur
Stuur me een bericht

Wil je meer weten over mij als coach? Neem dan contact met me op via onderstaande knop.

Gecertificeerd TriA©Wandelcoach & TriA©Ont-Stresscoach

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Chat openen
Hi! Waarmee kan ik je helpen?