Innertalks

MEDITATIE CURSUS

De meditatiecursus betreft een reeks van 8 avonden, die bestaan uit meditatie en je gewaar worden van je ervaringen. Deze avonden begeleid ik als gastdocent van de Noorderlicht Academie. We beginnen de avonden met een geleide meditatie waarna we daarna nog even nagenieten in stilte. Daarna is er gelegenheid tot delen en reflectie van wat je hebt waargenomen.

meditatiecursus

VOORBEELDEN VAN DE MEDITATIES ZIJN:

De avonden zijn voor iedereen toegankelijk: mensen met geen, weinig of veel meditatie ervaring.

Sart zomer 2023 – Iedere woensdag avond: Tijd: 19:30 tot 20:30

Bijdrage: €10,- per avond

Locatie van deze curus is bij de Noorderlicht academie. Dit is in het oude postkantoor pand in Geldrop centrum. Een prachtige locatie met een eigen parkeerterrein, veel ruimte en licht.

Molenstraat 2, 5664 HV Geldrop

meditatiecursus

WAAROM MEDITEREN?

Muziek klinkt mooier, diëten werken beter, oorsuizen wordt minder: de lijst met bewezen positieve effecten van mediteren is eindeloos. ‘Mensen reageren wel eens sceptisch op die lange lijst,’ vertelt Marloes Huijbers. Ze onderzoekt mindfulnesstraining bij depressie aan het Radboud UMC. ‘Maar ik vind het helemaal niet vreemd dat meditatie positief uitwerkt op allerlei vlakken. Meditatie draait om het aandachtig observeren van je ervaringen in het moment. Zonder jezelf te veroordelen voor die ervaringen en de reacties die ze teweegbrengen. Dit kun je heel veelzijdig inzetten.’ Wetenschappers mijden liever de term meditatie, vanwege de religieuze bijklank. Ze spreken liever van mindfulness of aandachtsoefeningen.

VOORDELEN VAN EEN MEDITATIECURSUS

meditatiecursus
meditatiecursus
meditatiecursus
meditatiecursus

Het verzacht pijn

Oorspronkelijk is de oosterse meditatietherapie naar het Westen gebracht om mensen te helpen leven met chronische pijn. Dat bleek te werken. Marloes: ‘Waarschijnlijk doordat meditatie mensen helpt fysiek minder te verkrampen van de pijn. Dat vermindert de pijnrespons. Daarnaast biedt meditatie een manier om het gepieker over de pijn – Kan ik wel blijven werken? Heb ik hier de rest van mijn leven last van? – te doorbreken.’ Er was dus ook een flinke verbetering in stemming meetbaar bij mediterende chronisch pijnpatiënten.

Een boost aan je relatie

Meditatie geeft een boost aan romantische relaties, zo blijkt uit een aantal studies. Mensen die leerden mediteren en dat geregeld oefenden waren meer tevreden met hun relatie. Ze voelden zich meer verbonden met hun partner. En ze vonden het makkelijker om de imperfecties van hun partner en de ups en downs in de relatie te accepteren. Dit komt omdat je vermogen om met mildheid en compassie naar jezelf en de ander te kijken toeneemt, concluderen de wetenschappers.

Het helpt tegen depressie, stress en angst

Het helpt tegen depressie, stress en angst. Hier zijn talloze studies naar gedaan, de één groter en meer gedegen dan de ander. Toen wetenschappers 29 van dit soort studies, met in totaal ruim 2.600 proefpersonen kritisch tegen het licht hielden, bleven de voornaamste bevindingen overeind. Meditatietraining en aandachtsoefeningen leiden tot een gematigde afname van stress, depressie en angst. En dat is niet niks, benadrukt Marloes: ‘Het is bijzonder om überhaupt een consistent effect te zien bij psychotherapie. Er zijn zo veel factoren die iemands welzijn beïnvloeden. Iemand kan zijn gepieker met meditatie leren doorbreken. Maar als vervolgens een dierbare overlijdt, geeft dat logischerwijs toch een aardige knauw aan iemands stemming. Dat soort levensgebeurtenissen zorgen ervoor dat de effecten van psychologische interventies vaak beperkt zijn.’

TEVREDEN CURSISTEN
“De practische oefeningen/meditaties zijn heel waardevol.”
 
“Ben blij dat ik aan deze meditatiecursus heb deelgenomen, bracht een warmte en rust met gelijkgestemde. Echt een aanrader”
 
“Ik ben ontzettend blij dat ik deze reis heb mogen maken en dat het veel in gang heeft gezet. Dank je wel, Nicolle”

VEELGESTELDE VRAGEN MEDITATIECURSUS

Meditatie is een proces dat je brengt naar een gebied van stilte of stilheid in jezelf. Daarin zijn veel niveaus van verdieping te ontdekken. Meditatie is in wezen een weg van zelfontdekking waar heel veel in ervaren kan worden. Meditatie is een vorm van bewust aandacht geven aan het moment, zonder te oordelen. 
Opmerkzaam te zijn van gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties en de fysieke omgeving zonder oordeel van ‘goed of fout’. Zo leert men negatieve gedachten en gevoelens te zien als voorbijgaande gebeurtenissen in plaats van feiten. Hierdoor kan je er gemakkelijker afstand van leren nemen. Men leert zich te ontspannen en het hoofd leeg te maken. 

Om te mediteren is enige zelfdiscipline nodig, zeker in het begin. Door in een groep te mediteren, al is het één keer in de week, word je gestimuleerd om niet snel op te geven.
Daarnaast is de uitwisseling en het delen van ervaringen werkelijk onmisbaar. Je weet je gesteund en gedragen in de groep.
Mediteren is en blijft wel een individueel, persoonlijk gebeuren. Je bent je eigen leermeester. Je doet je eigen ontdekkingen en je gaat merken dat dit vanzelf gaat. Het is niet nodig om op zoek te gaan.

De basis van meditatie is het verlangen naar zelfkennis. Als je denkt dat je jezelf al kent, zal je er niet eens aan beginnen! Meditatie is goed te vergelijken met zelfreflectie. Het toont zich na verloop van tijd als een proces van zelfonderzoek. Als je inzicht in jezelf begint te krijgen, ook in de verborgen delen van jezelf, ontstaat er rust. Als je er druk naar op zoek gaat houdt de stilte direct op. Dus ze ontstaat alleen als je gaat inzien hoe het ‘zelf’ te werk gaat en als ‘vanzelf’ komt.

De huidige tijd en het oordeel van de hectische tijd maakt dat mensen ergens iets van vinden. Er is nog maar weinig ruimte voor rust, innerlijke stilte en zelfrefectie in deze tijd van “vandaag bestellen en morgen in huis”. Binnen alle grote godsdiensten en levensbeschouwingen ontstaan nieuwe stromingen, scholen en bewegingen die op zoek gaan naar de bron van het leven of het fundament ervan. Deze stromingen zijn gericht op de individuele ontwikkeling van de mens, daadwerkelijke toepassing, innerlijke transformatie en realisatie van bewustzijn.
De beoefening van meditatie is een middel daartoe.

Fysiek: Geen. Werkelijk niets.
Mentaal: jezelf ruimte, tijd en rust geven om alles even los te laten.Meditatie is: opgeven, overgave.

De Advaita Vedanta is een zeer oude spirituele traditie, die stamt uit de periode van de oudst bekende Indiase geschriften als de Upanishads of de Bhagavad Gita (3500 – 6000 jaar BCE).
A-dvaita is een woord uit het Sanskriet en betekent ‘niet -twee’. Vedanta betekent ‘het einde van alle kennis’ en staat aldus voor ‘het volmaakte weten’.


Kort gezegd stelt de leer dat alle vormen en kwaliteiten van leven -hoe divers of tegengesteld ook- voortkomen uit één bron, het Ene. Alles is met alles verbonden en uiteindelijk één in bewustzijn. Eén zonder tweede… Advaita is alleen te begrijpen en te voelen in fasen, in stappen… evenals meditatie. Meditatie is een van de belangrijkste toegangswegen om tot enig begrip van Advaita te komen.

Inschrijven

meditatiecursus
Gecertificeerd TriA©Wandelcoach & TriA©Ont-Stresscoach

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Made by Drawing Monkey

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Deze ontvang je max 4x per jaar. 

× How can I help you?