Innertalks

Lichtkind en (ont)wikkeling

Van Lichtkind naar kind

Ik herinner mij als jong kind van vier een feest van familie waar heel veel mensen bij elkaar waren. In de gesprekken die ik niet helemaal kon begrijpen kon ik voelen wat er werd bedoeld. Er werd met elkaar gesproken en gelachen maar dus ook gediscussieert. Er werden verhitte discussies gevoerd. Er werd harder gesproken en mensen wilden graag gelijk hebben.
Ontwikkeling
Voor mij als kind zijnde was dit heel erg verwarrend ik snapte er helemaal niets van. Los van het feit dat ik de gesprekken niet kon volgen waar het over ging, merkte ik wel intonaties en signalen op. Non verbaal gedrag kon ik waarnemen en ik voedle dat er emoties mee gepaard gingen die ik of niet kon plaatsen of juist heel goed kon plaatsen maar niet hoorde bij de uitspraken die er werden gedaan of de lichaamstaal die er werd gebruikt. 
 
Het was allemaal voor een kind van 4 heel erg verwarrend. Ik weet nog dat ik weer veilig in de auto zat terug naar huis, en dat ik aan mijn ouders vroeg waarom ze toch ruzie maakte met familie?
Waarbij mijn ouders zeiden dat er helemaal geen ruzie was!
Het waren gesprekken waar ze het met elkaar niet altijd eens was. Ik snapte er gewoon helemaal niets van.
 
Tevens kan ik me goed herinneren dat wanneer er wel echt ruzie was, of wanneer er geen contact meer met iemand van de familie was, dat ik dat heel erg vond en dat ik dan toch heel erg graag wilde gaan redden. Ik wilde graag dat iedereen het met elkaar kon vinden. Dus ik deed er alles aan om te zorgen dat het toch weer goed zou komen. (alsof ik daar invloed op had met 4 jaar)
 
Toen ik iets ouder was, een jaar of 8, heb ik er zelfs een keer een brief aan gewijd, bij het het programma ‘het spijt me’ op RTL 4 om te zorgen dat mijn familie het kon bij leggen. Helaas vonden ze het drama niet groot genoeg en kreeg ik een brief dat ik niet geslecteerd was. 
 

Alleen maar liefde

Wanneer je geboren wordt, ben je eigenlijk alleen maar liefde en wanneer je de omgeving niet kan rijmen met jouw liefde dan is er een error.
 
Toen ik eenmaal ouder was kon ik de drama beter plaatsen en zag ik dat alles niet zo bedoeld was. Het drama was zelfs een beetje verslavend want ik wilde er eigenlijk niets meer van missen. Als ik op een verjaardag op tijd naar bed moest, zat ik daarna toch stiekem op de trap de luistervinken om maar te zorgen dat ik niets zou missen, ik wilde er zo graag bij zijn.
 
Ik had mij al helemaal aangepast aan de patronen van de volwassenen. De overleving’s mechanisme zorgde ervoor dat ik me in het drama toch wel thuisvoelde en ik paste mij gewoon aan om bij mijn familie te horen. 

(Ont) Wikkeling

Ontwikkeling wil dan ook zeggen dat je je mag los maken van alles dat jou door de jaren heeft vast gewikkeld. Patronen, meningen van anderen, overtuigingen. Dit is het letterlijk ont – wikkelen en meer in je eigen kracht gaan staan. Dit is naast inzichten verkrijgen van je eigen zijn,  wellicht het aller belangrijkste in je persoonlijke ontwikkeling.

Je wordt geboren, mensen zeggen hoe je moet gedragen en vervolgens ben je je hele leven bezig jezelf deze gedragen weer af te leren en dichter bij je eigen ik te gaan staan.

 

 

Delen

coaching in de natuur
Stuur me een bericht

Wil je meer weten over mij als coach? Neem dan contact met me op via onderstaande knop.

Gecertificeerd TriA©Wandelcoach & TriA©Ont-Stresscoach

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief

× Kan ik je helpen?