Innertalks

Hoe kom je eraan, tja hoe kom je er vanaf?

Geleefd worden, jezelf voorbij lopen, het is heel menselijk. En heel onwenselijk. We kunnen er wat van! Veel hooi op de vork nemen. Zitten is luiheid, niks doen en uitrusten is verboden. Je bent een schande voor de mensheid als je luiert! Zoiets.

uitrusten

Burnout

Lukt het je niet om jezelf uit dit circus te trekken, dan hol je door totdat je volledig uitgeput bent en je een burn-out hebt gecreëerd. Je wacht net zolang tot je een alibi hebt om te mogen uitrusten. Ik kón niet meer, ik zei regelmatig tegen mijn man; ‘ik ben zooo moe’! Maar uitrusten? Nee, hoor. Gewoon doorgaan. Ik ontwikkelde zoveel stress waarmee mijn lichaam een paniek aanval kreeg en ongelooflijke buikpijn. Waarmee mijn huisarts vertelde dat ik geen maagzweer had maar een burn out. Dat ik maar even thuis moest blijven. En ik genóót van alle rust! Wat was ik doodop en wat heb ik veel geslapen. Achteraf besefte ik pas dat ik dit allemaal zelf zo had gecreëerd. En hoe dit allemaal niet nodig was geweest, als ik maar op tijd mijn ‘ledigheid’, mijn luiheid had genomen.

Conflict met je zelf

Vaak geven we ook de omgeving de schuld, je werk, je gezinsleven, een conflict. Maar de enige die schuldig is, ben je zelf. Zo heb je niet goed voor je lichamen gezorgd. Lichaam (en)? hoor ik je denken? Ja want je burn-out klachten zitten niet alleen in je fysieke lichaam, maar ook in je emotie, je mentale denken en in je energie. Wanneer je zorgt dat je op al deze lagen werkt aan jouw “conflict” gaat het een stuk beter met je!

Wat heeft mij nu geholpen om uit mijn burn out te komen:

  1. vrijwilligerswerk
  2. gezonde voeding
  3. podcast luisteren
  4. moestuinieren
  5. wandelen
  6. rust
  7. luisteren
  8. geven
  9. verbinden
  10. mijzelf

Is het slecht om lui te zijn?

Want luieren, lummelen is niets anders dan uitrusten. Een moment voor jezelf nemen. Tijd nemen om bij te komen. Stil zijn om nieuwe inspiratie te ontvangen. Wat dacht je dat vrouwen doen die handwerken? Die verzamelen al hun energie om weer tot zichzelf te komen. Wat doen mensen die een boek lezen? Die zijn volledig geïnspireerd bezig en voeden hun energie. En wat doe je als je op de bank zit en voor je uit staart? Ook dan zorg je heel goed voor jezelf. Je ordent gedachtes, laat de buitenwereld even buiten. Je laat je lichaam rusten en daarbij ook je zintuigen! Je oren, je ogen, je stem krijgen rust. Dit is geen luiheid, dit is bijtanken, tot jezelf komen, jezelf gezond houden!

Wat is er met ‘luie’ mensen?

Daar komt nog bij dat ik niet geloof in luie mensen. Volgens mij bestaat dat niet. Ik ken wel mensen die niet in actie komen. Die veel op de bank zitten, geen stappen zetten in hun leven, hun tijd doorbrengen met dingen doen die hen niks brengen: tv kijken, eindeloos zinloze videogames doen (Angry birds), maar ik zie dat niet als luiheid. Deze mensen zijn vergeten hoe waardevol ze zijn en vergeten daardoor hun missie te leven.

Delen

coaching in de natuur
Stuur me een bericht

Wil je meer weten over mij als coach? Neem dan contact met me op via onderstaande knop.

Gecertificeerd TriA©Wandelcoach & TriA©Ont-Stresscoach

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief

× Kan ik je helpen?