Innertalks

Gezond oud worden

Er zijn plekken in de wereld waar niemand gek opkijkt als je gezond je honderdste verjaardag viert. Of waar het heel normaal is dat je op je 82e nog werkt in je bedrijf of eigen moestuin. Het zijn de Blue Zones, gebieden met de hoogste levensverwachting ter wereld.

De term ‘Blue Zones’ is toevallig ontstaan. Tijdens een congres toonde een groep wetenschappers een wereldkaart, met daarop de levensverwachting per gebied ingekleurd. De gebieden met de hoogste levensverwachting waren op die kaart toevallig blauw gekleurd. Sindsdien staan de Blue Zones enorm in de belangstelling.

gezond

Afgelegen

Voorbeelden van Blue Zones zijn Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Nicoya (Costa Rica) en Ikaria (Griekenland). Meest opvallend is wel dat dit stuk voor stuk nogal afgelegen gebieden zijn, ver van de bewoonde wereld, waar de inwoners een vrij geïsoleerd bestaan leiden. Het gaat om kleine gemeenschappen, die hecht samenleven en die leven van de landbouw, visserij en veeteelt.

De bewoners van de Blue Zones zijn geen stedelingen, leven niet in dichtbevolkte gebieden en werken niet in de industrie. Ze leiden een rustig leven, midden in de natuur.

Geen superfood, wel gezond eten

Er is geen wonderkruid, er zit niks in het drinkwater en ze hebben ook geen superfoods. Het draait allemaal om een gezonde actieve leefstijl, zonder stress, en met gezond eten. De voeding in elke Blue Zone is grotendeels plantaardig. Veel groenten en fruit, granen, peulvruchten, noten, kruiden en knollen. Aangevuld met vis, wat vlees of zuivel. Het gemeenschappelijke kenmerk van alle Blue Zones in de wereld is dat men puur eet en geen bewerkte producten uit de fabriek.

Actief en sociaal

De mensen in de Blue Zones bewegen veel. Maar ze sporten niet en heffen ook geen gewichten: ze doen aan functioneel bewegen. Tuinieren bijvoorbeeld, of lopen, of klussen of dansen. Ze zijn veel buiten en profiteren zo van de weldadige werking van de natuur én van vitamine D uit zonlicht.

De inwoners van de Blue Zones kennen ook geen pensioen. Ze blijven tot op hoge leeftijd werken: is het niet in een baan, dan wel in een moestuin, als vrijwilliger of met het oppassen op kleinkinderen. Maatschappelijk actief blijven zorgt ervoor dat je hersenen en lichaam minder snel verouderen. Ook zijn ze erg sociaal en sterk betrokken in de maatschappij. Ze hebben dagelijks contact met familie, vrienden of mensen in hun geloofsgemeenschappen. Die verbinding en die sociale contacten zorgen ervoor dat de mensen goed in hun vel zitten. Vriendschappen en jezelf nuttig voelen is belangrijk voor een goede gezondheid en vermindert stress.

Er is tijd

Stress? Dat vind je niet zo snel in de Blue Zones. De inwoners leiden geen drukke levens, ze worden niet geleefd door hun agenda of de mobiele telefoon en er zijn geen targets of deadlines om te halen. Er is tijd. Tijd om een dutje te doen, een praatje te maken met de buurvrouw, om te mediteren, om zelf je groente te kweken of om lekker vroeg naar bed te gaan. Goede nachtrust, minstens acht uur lang, is er de gewoonste zaak ter wereld. Stress is in de westerse wereld een zeer belangrijke risicofactor voor bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Stel je voor dat je geen stress en tijdsdruk had in je leven, hoeveel rustiger zou het zijn? Ik kan jou daar als natuurcoach goed bij helpen.

Delen

coaching in de natuur
Stuur me een bericht

Wil je meer weten over mij als coach? Neem dan contact met me op via onderstaande knop.

Gecertificeerd TriA©Wandelcoach & TriA©Ont-Stresscoach

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Chat openen
Hi! Waarmee kan ik je helpen?