Innertalks

Balans Tussen Geest en lichaam

Als iemand die altijd bezig is met de psyche, is het belangrijk voor mij om tijd en ruimte te creëren voor zelfreflectie en innerlijk werk. Maar soms kan ik me verliezen in mijn eigen gedachten en vergeet ik het belang van fysieke activiteit. Daarom plan ik mijn fysieke activiteiten door 1x per jaar kerstbomen te decoreren voor bedrijven. 

Balans

Lichaam en geest kunnen niet zonder elkaar

In de wereld van zelfontwikkeling en psychologie heeft het boek “The Body Keeps the Score” van Dr. Bessel van der Kolk de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. Dit boek heeft de manier waarop we naar trauma en genezing kijken, getransformeerd. Het benadrukt de rol van het lichaam bij het vasthouden en verwerken van trauma’s, net zoals Gabor Maté dat ook doet.

Dat maakt ook dat ik een moestuin heb en veel wandel met cliënten. Lichaam en geest kunnen niet zonder elkaar. Het fysiek inzetten van je lichaam moet je dan ook in deze maatschappij (waar zitten het nieuwe roken is geworden) inplannen. De moestuin is daar mijn speciale plek geworden, een plek waar ik ontsnap aan de drukte van het dagelijks leven en me verbind met de natuur.

In de winter is er minder tot geen werk in de moestuin en mis ik de fysieke activiteiten van mijn lichaam. Daarom zet ik één keer per jaar bewust lichaamswerk in door kerstbomen op te zetten bij bedrijven. Het helpt mij om balans te vinden tussen mijn innerlijke wereld en de fysieke activiteit van het versieren van kerstbomen.

Het is een gelegenheid waarbij ik bewust mijn aandacht verleg van de psyche naar het lichaam. Het opzetten van de kerstboom is niet perse een fysieke uitdaging op zich. Maar bezig zijn met collega’s waar een boom komt te staan, het in en uitladen van materialen brengt me in het hier en nu, weg van mijn gedachten. Terwijl ik de boom versier met lichtjes, ballen en ornamenten, voel ik een gevoel van vreugde en creativiteit. We praten, maken grapjes en hebben plezier. Dit geeft me een gevoel van voldoening en vervulling.

Wat het mooiste is tijdens dit proces, is de interactie met de mensen om me heen. Terwijl ik de kerstboom opzet bij bedrijven, zie ik de glimlach op de gezichten van de medewerkers. Het herinnert me eraan dat menselijke verbinding en het delen van vreugde net zo belangrijk zijn als werken aan mijn innerlijke wereld.

Bovendien voel ik me aan het einde van de dag echt moe. Dat is niet zo vreemd, omdat ik dan ongeveer acht kerstbomen heb opgezet, versierd en de hele dag dozen heb getild. Maar ik besef dat mijn lichaam nog steeds goed functioneert. Ik heb een sterk lichaam dat veel stappen kan zetten, dozen kan dragen, trappen op en af kan lopen, en op een ladder kan staan, zonder dat ik daarbij veel stress of spierpijn ervaar.

Het is een samenspel tussen werken met de psyche en lichaamswerk. Ik hoop dat dit je heeft geïnspireerd om ook balans te zoeken tussen werken met je hoofd en je lijf. Het draait allemaal om het vinden van evenwicht en het voeden van zowel je innerlijke wereld als je fysieke gezondheid.

Delen

coaching in de natuur
Stuur me een bericht

Wil je meer weten over mij als coach? Neem dan contact met me op via onderstaande knop.

Gecertificeerd TriA©Wandelcoach & TriA©Ont-Stresscoach

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief

× Kan ik je helpen?